Videobellen Etiquette

De Kunst van Succesvol Videobellen


Welkom in de digitale revolutie! Videobellen is een integraal onderdeel geworden van hoe we communiceren. Of je nu een globetrotter bent, een zakenmagnaat of gewoon opa en oma even goedendag wilt zeggen, videobellen brengt ons allemaal dichter bij elkaar. Maar, hoe zorg je ervoor dat je dit op een correcte manier doet? Laten we daar eens induiken!


De Basis: Wat is Videobellen?

Videobellen lijkt misschien een modern concept, maar in wezen is het een samensmelting van twee vertrouwde activiteiten: bellen en face-to-face gesprekken voeren. Alleen nu combineren we deze en doen we het via schermen, je computer, laptop, tablet of smartphonescherm. Van spontane gesprekken met vrienden tot geplande zakelijke vergaderingen, het kan allemaal. Videobellen is een virtuele manier om met elkaar in gesprek te zijn: elkaar zien, vergaderen, overleggen, een spel spelen of gewoon op afstand met elkaar contact hebben.

Videobellen, ook wel beeldbellen of videoconferentie genoemd kan een eenvoudig gesprek tussen twee personen zijn, maar ook een grote onlinemeeting met vele tientallen mensen op verschillende locaties over de hele wereld. De basis is het gelijktijdig uitwisselen van beeld en geluid, maar ook het doorsturen van onder andere foto’s, documenten en hele presentaties is mogelijk.


De Gouden Regel: Wat is Etiquette?

Bij het woord ‘etiquette’ denken veel mensen meteen aan strikte regels bij koninklijke diners. Maar laten we even een stap terug doen. Wat doe je wel en wat doe je niet? Waar let je op en waar let je juist niet op? In essentie draait etiquette om respect, begrip en het creëren van een prettige omgeving voor iedereen. Het is méér dan zomaar een setje regels; het is een gids voor sociaal gedrag, zowel offline als online.

Etiquette omvat het geheel van beleefdheidsregels en omgangsvormen. Deze regels zijn zowel geschreven als ongeschreven en zijn tijd-, plaats- en cultuurgebonden. Ze dienen als basis voor alle situaties waarin mensen samenkomen en met elkaar omgaan. De gedachte achter deze gedragsregels? Rekening houden met de gevoelens van anderen en de gebruiken in een samenleving. Dankzij etiquette kunnen we beledigingen voorkomen, ongemakkelijke situaties vermijden en zorgen voor een vlotte sociale interactie. Als je je aan de etiquette houdt, zit je in feite altijd goed. Maar het mooie is dat gedragsregels altijd evolueren en zich aanpassen aan de tijd.

Misschien vraag je je af waar deze regels vandaan komen. Het grappige is, we zijn allemaal deel van die bron. Hoewel het lastig kan zijn om exact te pinpointen waar een bepaalde regel voor het eerst werd geïntroduceerd, zijn wij als mensen en gebruikers van technologieën zoals videoconferentie, in constante interactie met elkaar. Zo vormen en herzien we de gedragsregels die onze digitale ontmoetingen vormgeven.


Digitaal Correct: De Videobellen Etiquette

Videobellen is in een oogwenk getransformeerd van een nieuwe technologie naar een cruciaal instrument in ons dagelijks leven. Hoewel het fenomeen pas zo’n twee decennia geleden opkwam, heeft het in die korte tijd al een rijke geschiedenis opgebouwd, vooral met de explosieve groei begin 2020. Maar met die groei kwamen ook de vragen:

Hoe zorg je ervoor dat je niet als een donkere schim verschijnt? Hoe onderbreek je iemand op een manier die duidelijk maar respectvol is?

Bijvoorbeeld:

  1. Wie heeft het niet meegemaakt? Het maanlandschap-effect wanneer iemand te laag zit en alleen het bovenste deel van een kaal hoofd zichtbaar is.
  2. Of het moment dat je in een belangrijke vergadering zit en iemand herhaaldelijk vraagt: “Hoor je mij? Zie je mij? Ik denk dat ik problemen heb met inloggen.”
  3. En wat te denken van de persoon die probeert te spreken maar wiens microfoon nog steeds op mute staat, wat leidt tot een paar verwarrende seconden voor iedereen?

Dit boek, “Videobellen Etiquette”, is een diepgaande verkenning van de diverse situaties die zich tijdens videobellen en online meetings kunnen voordoen. Van de gedragsregels die in de loop van de jaren zijn ontstaan, tot de etiquette waar we ons op dit moment aan houden – het staat allemaal in dit boek. We hebben geput uit uitgebreide ervaringen, vragen uit de gemeenschap, en uren van online onderzoek om je een handleiding te bieden die je bewust maakt van de nuances van videobellen, van je houding tot je presentatie.

Verdiep je in deze fascinerende wereld van digitale interactie en ontdek de kunst van het videobellen met “Videobellen Etiquette, 75 niet te missen gedragsregels voor succesvol beeldbellen.” Ontdek het nu hier!


Bestel het boek “Videobellen Etiquette, 75 niet te missen gedragsregels voor succesvol beeldbellen


Oh, Die Bloopers!

Oké, even tussendoor. Voelde je je ooit als een digibeet omdat je camera nog uit stond tijdens die belangrijke presentatie? Of dat je dacht dat je microfoon uit stond terwijl je tegen je kat sprak? Wel, je bent niet de enige! Voor een luchtige kant van dit alles, heb ik een verrukkelijke collectie van videobel-bloopers samengesteld die je gegarandeerd aan het lachen maakt. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er nu niet eens zo’n “oeps!” momentje gehad? Duik erin en lach mee. Ontdek de bloopers hier!


Doelgroep: Voor Wie is Videobellen Etiquette Relevant?

In deze snel veranderende digitale wereld hebben zowel privépersonen als professionals te maken met de nuances van videobellen. Videobellen varieert van een informeel, intiem gesprek tussen twee personen tot uitgebreide groepsgesprekken met talloze deelnemers. Hoewel de meeste etiquetteregels in dit boek zijn gericht op de openbare, formele en professionele context van videobellen, zijn ze zeker ook toepasbaar op die gezellige, informele chats tussen familie en vrienden.

Het hoofddoel van “Videobellen Etiquette” is bewustwording. Het vraagt je na te denken over hoe en waarom je jezelf op een bepaalde manier presenteert tijdens videogesprekken. Wat is de impact van jouw presentatie en gedrag op diegenen aan de andere kant van het scherm? Het gaat niet alleen om het beeld en geluid, maar om een alomvattende bewustwording van je gedrag, voorkomen en manier van presenteren. Of je nu een professional bent die een presentatie houdt of gewoon een vriendelijke chat met familie, het kennen van de juiste etiquette kan je zelfvertrouwen geven en misverstanden voorkomen.


Wereldburger? Check de Engelse Versie

Internationale collega’s of vrienden? Of gewoon benieuwd naar de Engelse nuances van videobel etiquette? Hier is de Engelse versie van het boek: “How Not to Video Call, 75 essential rules of etiquette for succesful virtual meetings”.


In deze tijden waarin technologie en menselijke interactie samensmelten, is het belangrijker dan ooit om onze digitale manieren te polijsten. Met deze tips, en natuurlijk met het boek in de hand, ben je op weg naar vloeiende en respectvolle digitale conversaties. Veel plezier met bellen!


©2020 Marlous de Haan – Digital Wellness Expert